Sykle til jobben-aksjonen: Aktiv transport er et betydelig bidrag til smittevernet

Postet av Norges Bedriftsidrettsforbund den 16. Apr 2021

Ved å droppe kollektivt og velge å gå eller sykle bidrar du til smittevernet. I år er Sykle til jobben-aksjonen mer korona-sikker enten du har en aktiv reisevei til jobb eller sitter på hjemmekontor. Nå teller også en tur i nærbutikken i konkurransen.

− Også i 2021 er alt annerledes, og vi må da også tilpasse den tradisjonelle Sykle til jobben-aksjon til koronasituasjonen, forteller kampanjeleder Emil Hjemli Borgersen.

 

Så langt har også 2021 vært preget av strenge koronatiltak for å kunne slå ned smitteutbruddet. Store deler av samfunnet har vært nedstengt og hjemmekontor har blitt den nye normalen. Råd og tiltak om avstand har også gjort det vanskeligere å ta kollektivtransport.

 

Men nå starter Bedriftsidretten årets Sykle til jobben-aksjon, den 48. i rekken hvor målet opprinnelig var å få arbeidende til å velge sykkel fremfor bil når de skal på jobb.

 

Koronasikker reisevei

Det å velge sykkel som fremkomstmiddel til jobb er ifølge Borgersen en god og sikker måte å kunne komme seg til jobben uten å måtte forholde seg tiltak om avstand og bruk av munnbind. 

 

Sykle til jobben-aksjon kan ifølge kampanjelederen være et bidrag som er med på å få ned smittetallene, og dermed en gradvis åpning av samfunnet.

 

- Dessuten er det en flott start på dagen, og en god måte å koble seg av fra jobbmodus etter arbeidstid. 

 

Kampanjelederen påpeker at 30 minutter med moderat fysisk aktivitet hver dag er det som helsemyndighetene anbefaler, og som viser seg å være tilstrekkelig for å gi en helsemessig gevinst.

 

All aktivitet teller

 

Siden landet ble nedstengt første gangen i mars 2020 og frem til i dag har hjemmekontor blitt vanlig for svært mange arbeidstakere. Tall fra Statens vegvesen viser at trafikken inn mot de største byene har hatt en nedgang på 40 prosent etter koronautbruddet, noe som også har hatt betydning på mindre utslipp av CO2 og mindre press på typiske flaskehalser i trafikken.

 

− Men undersøkelser gjort av FHI viser også at pandemien har hatt en betydning for folks helse hvor enkelte grupper har opplevd vektøkning som følge av mindre fysisk aktivitet og dårligere kosthold, forteller Borgersen.

 

Derfor mener kampanjelederen at det er viktig med Sykle til jobben-aksjonen, og begrunner det med at kampanjen motiverer folk til mer fysisk aktivitet som alle kan delta i, uansett nivå og hva de foretrekker av aktiviteter.

 

− Og det er litt misvisende med navnet på kampanjen da all type aktivitet teller, fortsetter han. 

 

Det innebærer at selv en spasertur til nærbutikken er poenggivende i årets kampanje.

 

Borgersen trekker frem padling, løping, gåturer, svømming, klatring, fjellturer og styrketrening på andre eksempler på poenggivende aktiviteter som teller i årets Sykle til jobben-aksjon

 

- Det er aktiviteter som ikke bare er knyttet til reise til og fra jobb, men også aktivitet som du gjør i fritiden, forklarer han.

 

Undersøkelser fra tidligere Sykle til jobben-aksjoner viser også den positive betydningen deltakelse har hatt for den psykiske helsen, og Borgersen mener at årets kampanje er viktigere enn noen gang når det gjelder sosial tilhørighet og fellesskap.

 

− Det å være med i et fellesskap har stor betydning for mental helse. Sykle til jobben aksjonen kan være et slikt fellesskap, avslutter han med.

 

 

 

 

 

   

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.